Akkumulátor kezelési tippek

Tippek – Trükkök

Notebook akkumulátor általános tippek:

1. Az új akkut egyből lehet használni, nem kell első töltésnél túltölteni, úgynevezett „formázásra” nincs szükség.

2. A akkuk élettartama károsodhat, ha sohasem működtetjük a notebookot akkuról, annak ellenére, hogy a telep a gépben van. Olyan esetekben, ha irodában, íróasztalnál, folyamatosan használatban van a gép, erősen javasolt alkalmanként (csupán heti 2-3 alkalommal) leválasztani a laptopot a hálózati táplálásról. Ezzel rákényszerítjük a gépet, hogy használja az akkumulátort, megalapozva optimális élettartamát.

3. Mindeképpen kerüljük el az akkuk teljes kimerülését (0%), ekkor ugyanis megváltozhat a benne lévő kémiai anyagok összetétele (ez sok esetben meghibásodáshoz vezethet). A mai operációs rendszerek legtöbbje saját akkuvezérlő szoftverrel rendelkezik, teljes lemerülés előtt tartalékolnak annyi töltést, hogy az akku ne károsodjon, majd szabályosan lekapcsolják a gépet, hogy hibernálják azt. Ilyen esetekben csak a töltő csatlakozása után kapcsoljuk be ismét a gépet.

4. Ha sokáig félre kellene tenni a laptopunkat, a gyártók és a szakértők is egyaránt 50-70%-os töltöttségen ajánlják a tárolást. Ez az a pozició, ami lehetővé teszi, hogy újratöltsük az akkut teljes kapacitásra, miután ismét használatba vesszük azt.

5. Alkalmankén (havonta egyszer) ajánlott maximálisan feltölteni az akkut, majd szinte teljesen lemeríteni (2-4%) és ismét feltölteni 100%-ra. A telep élettartama csökkenhet, ha ezt a teljes töltési ciklust sosem végezzük el. Bármilyen hibát vagy elégtelenséget tapasztalna az akku műküdése során, ismételje meg ezt a folyamatot 3-4 alkalommal, ezzel újrakalibrálva az akkuban lévő vezérlőelektronikát.

6. Napjainkban szitnte minden laptop Lithium Ionos (Li-ion) akkumulátort használ. Élettartamuk 2-4 év vagy 300-500 teljes töltési ciklus.

7. Mivel a notebook akkuk élettartama az újratöltések számától is függ, segíthet, ha növeljük a töltések közti időtartamot. Energiagazdálkodási beállításokkal (Microsoft Windows Operációs rendszerben a Vezérlőpultból érhető el), kijelző fényerejének csökkentésével, illetve „altatás” helyett hibernált leállítás is sokat segíthet.

8. A magas hő nagy ellensége a laptopnak, így az akkuknak is. Kerüljük a tűző napfényt, ne tároljuk a gépet például nyáron egy forró, parkoló autóban.